Odana počast žrtvama talijanskog koncentracijskog logora Molat

Predstavnici Saveza civilnih invalida rata Hrvatske uz financijsku potporu Ministarstva branitelja povodom 70 godina od završetka II. svjetskog rata i 45 godina djelovanja Saveza posjetlli su bivši talijanski koncetracijski logor na otoku Molatu kao dio aktivnosti projekta „Podrška civilnim invalidima II. svjetskog rata u zaštiti dostojanstva i interesa“.

Logor je osnovan 30. lipnja 1942. godine i do zatvaranja 08. rujna 1943. godine bio je jedan od najvećih i najstrašnijih koncentracijskih logora   kroz koji je prošlo oko 20.000 interniraca. Tijekom postojanja logora od surovih uvjeta koji su vladali umrlo je oko 700 osoba svih dobnih i spolnih skupina, a streljano je 300 osoba. Logor se nalazio u uvali Jazi, bio je ograđen bodljikavom žicom s 5 karaula koje i danas zajedno s upravnom zgradom, stupom srama i  grobljem logoraša stoje kao nijemi svjedoci tog zloglasnog mjesta.

Počast žrtvama odana je polaganjem vijenca na groblju logoraša, te paljenjem svijeće kod spomenika borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora 1941. – 1945. godine s otoka Molata u centru mjesta Molat.

Savez civilnih invalida rata Hrvatske
Kontakt