XVII. Hrvatski simpozij osoba s invaliditetom

U organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, suradnji s Hrvatskim savezom slijepih i Hrvatskom udrugom paraplegičara i tetraplegičara i pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića u Zagrebu, Hotelu Holiday od 22. – 23. listopada 2012. godine je održan XVII. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem.

Tema simpozija bila je „Održivi razvoj udruga osoba s invaliditetom na pragu ulaska u Europsku Uniju“.

Simpozij je okupio više od 200 sudionika- predstavnika saveza i udruga osoba s invaliditetom iz cijele Hrvatske, predstavnike krovnih organizacija osoba s invaliditetom iz Slovenije, Makedonije i Srbije, te predstavnike državne i lokalne vlasti, te institucija civilnog sektora. Nakon uvodne riječi predsjednika Zajednice dr. Zorislava Bobuša Simpoziju su pozdravne riječi i poruke uputili: Davor Bernardić, predsjednik Skupštine Grada Zagreba, Romana Kuzmanić Olujić, izaslanica ministrice vanjskih poslova , Darko Ledinski ,zamjenik ministrice socijalne politike i mladih, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, prof.dr.sc. Mirando Mrsić, minstar rada i mirovinskog sustava , a u ime pokrovitelja dr. Ive Josipovića Vesna Škulić, povjerenica za osobe s invaliditetom u Uredu predsjednika RH.

U okviru teme Simpozija predstavljeni su zakonodavni okviri i načini financiranja udruga osoba s invaliditetom u zemljama okruženja – Sloveniji, Makedoniji i Srbiji , a predstavili su ih : Boris Šuštarčič, član Predsjedništva European Disabily Forum (EDF), predsjednik European Alliance of Neuromuscular Disorders Association (EAMDA) i predsjednik Nacionalnog sveta invalidskih organizacij Slovenije, Vasko Markov, predsjednik Nacionalnog saveza gluhih i nagluhih Makedonije i Nacionalnog saveza osoba s invaliditetom Makedonije, te Ivanka Jovanović izvršna direktorica Nacionalne organizacije osoba s invaliditetom Srbije.

O položaju, ulozi i financiranju udruga osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj govorili su Zorislav Bobuš, predsjednik SOIH, Ivica Robić, tajnik HSS, Manda Knežević, predsjednica HUPT i Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Nacrt Zakona o udrugama osoba s invaliditetom od posebnog interesa za RH u ime Radne grupe za izradu Zakona predstavio je Leke Sokolaj, izvršni direktor Hrvatskog saveza invalida rada.

Prvog dana Simpozija održane su i dvije paralelne radionice: – „Zapošljavanje i samozapošljavanje osoba s invaliditetom“ – „Osobni pomagači“.

Drugog dana Simpozija prikazan je rad SOIH – Mreže žena s invaliditetom, Mreže slijepih žena Hrvatskog saveza slijepih, promoviran „Drugi manifest o pravima žena i djevojaka s invaliditetom Europskog foruma osoba s invaliditetom“ i usvojene Strateške odrednice održivog razvoja udruga osoba s invaliditetom.