Istaknuti članovi

Mr.sc. Ivan Kovač

Naš član Predsjedništva i  predsjednik Udruge civilnih invalida rata Grada Varaždina, odvjetnik u miru, mr.sc. Ivan Kovač, diplomirani pravnik i magistar pravnih znanosti, doajen odvjetničke struke i dobitnik nagrade dr. Ivo Politeo s Poveljom, književnik i aktivista, dobitnik je nagrade Varaždinske županije za životno djelo koja mu je svečano uručena na sjednici Županijske skupštine, 08. rujna 2011. godine u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Nagradu je zaslužio zato  što je  svojih 45 godina rada provedenih u odvjetništvu uložio u unapređenje , afirmaciju i podizanje ugleda odvjetništva u Hrvatskoj kao neovisne struke, te stručnom usavršavanju mladih odvjetnika.

Ivan Kovač nagradu je zavrijedio  i zato što je sudjelovao u Domovinskom ratu, kada je teško ranjen prilikom pregovora  o predaji vojnih postrojbi JNA hrvatskim oružanim snagama, te za izniman doprinos u stvaranju samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Konačno, Ivan Kovač zavrijedio je nagradu i za svoja četiri romana, kojima je pridonio književnoj kulturi Varaždinske županije i Hrvatske, te njegovim  pričama iz nedavno objavljene zbirke, koje pišu život onakav kakvim ga vidi autor velikog radnog i životnog iskustva. 

Mr.sc. Ivan Kovač rođen je 08. lipnja 1933. godine u Borovljanima. Pučku je školu završio u Glogovcu, a gimnaziju je pohađao u Koprivnici. Pravo je studirao na prvnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je diplomirao i magistrirao radom iz kaznenog prava. Nakom stjecanja diplome Pravnog fakulteta radio je kao odvjetnički vježbenik u uredu varaždinskog odvjetnika dr. Ive Smolića. Nakon stjecanja uvjeta 1962. godine upisao se u Imenik odvjetnika.

Tijekom svih godina  provedenih u odvjetništvu bio je izuzetno kreativan i aktivan odvjetnik, kako u zastupanju interesa svojih klijenata, tako i u unapređenju odvjetničke profesije pa je u dva mandata bio predsjednik Odvjetničkog zbora Varaždin, te član Upravnog odbora Hrvatske odvjetničke komore.

Mr. sc. Ivan Kovač, unatoč velikim obvezama kojima je udovoljavao kao odvjetnik, posvetio je veliku pažnju svojoj obitelji , ali i društvenim zbivanjima. Otac je četvero odrasle djece. Na prvim demokratskim izborima 1990. godine izabran je za zastupnika u Hrvaski sabor, u kojem je bio član Odbora za pitanja političkog sustava. Na izborima u svibnju 2001. godine izabran je za vijećnika Skupštine Varaždinske županije.

Nakon dodjele Plakete “Dr.Ivo Politeo s Poveljom” 2002. godine, ovogodišnjim uručenjem Nagrade za životno djelo mr.sc. Ivanu Kovaču izraženo je još jedno veliko priznanje za postignuća ostvarena u njegovom radnom vijeku. 

S ponosom i radošću su predstavnici Saveza dana 08. rujna 2011. godine u zgradi varaždinskog kazališta nazočili dodjeli ove zaslužene nagrade našem članu Ivanu Kovaču.
 
Romane:

 

možete kupiti u Savezu civilnih invalida rata Hrvatske.